сряда, 27 юли 2016 г.

Ален Мак в България

За мнозина макът е символ на любов, за други е символ на българската красота, като го свързват с народните носии и танците. За бутик Ален Мак е символ на чиста красота, защото така ние окачествяваме нашите гривни от естествени камъни. Повечето от бижутата са уникати и е доста трудно да бъдат правени в много бройки. Затова от време на време имаме забавяне с някои поръчки, но се справяме, за да бъдат клиентите доволни. Именно уникалността на гривните е свързана и с маковете. Защото те са уникални цветя.
Ален Мак

Всяка страна има свои специфични видове див мак и различни негови градински вариации. Изключително красив е новият вид исландски мак - "Meadow Pastels". Той образува големи цветове, чиито венечни листа са обагрени в бяло, кремаво, розово, оранжево, виненочервено и др. Тези цветови нюанси наподобяват лятната колекция на бутик Ален Мак от розов кварц и жадеит, която символизира любовта и грижовността на майката.  Освен тези цветове, има и листа със смесени багри, но най-ефектни са алените цветове. Дръжките му са здрави, с дължина 60-70 см.

Макът се отглежда като двугодишно растение, което цъфти от юни до септември. Размножаването на растението става предимно чрез семена, тъй като коренът му е слабо разклонен и не търпи разделяне. Обрича отцедлива, песъчлива почва и слънчево място. Не понася богатите и влажни почви, както и наторените. Малките растения с разсаждат на постоянно място. Макът не обича преместването.

У нас е разпространен определен хибрид на мака, чийто цвят може да достигне до 20 см в диаметър. Той цъфти през май-юни, а цвета му е червен - ален мак. Използва се образуване на красиви цветни групи в градината. За украса се използва полустудоустойчив едногодишен вид от кичестите сортове.  Но имайте впредвид, че цветовете на маковете имат малка трайност. Ако искате да постигнете декоративен ефект, подберете екземпляри в различни фази на цъфтеж и ги поставете в подходяща стъклена ваза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар