сряда, 20 юли 2016 г.

Диамантът и вечната любов

Като продължение на предишната статия за Диаманта като амулет за любов ще допълним темата за връзката между скъпоценният камък и вечната любов. Ще засегнем основния въпрос, които мнозина си задават свързан ли е диамантът или пръстенът от диамант с вечната любов.

От историята свързана с известни личности знаем, че Ричард Бъртън е избрал диамантът да бъде скъпоценният естествен камък на вечната любов, като с това е искал да докаже на любимата си Елизабет Тейлър, че я обича истински и че й е напълно отдаден. Както знаем нейната колекция от накити, пръстени и гривни, към която спадали значителен на брой скъпоценни камъни, включвала и някои от най-известните скъпоценни камъни в света: Тейлър-
Диамант за любов
Бъртън, Тадж Махал, Круп и др. Тази колекция дължи стойността си и размерите основно на Бъртън, който вероятно искайки любовта им да трае вечно, купил на Тейлър повече скъпоценности и диаманти. Всичко това за тяхната любов, която започнала на снимачната пложадка на Клеопатра - колко много символика има, нали.

Наред с тези скъпоценни камъни, сред накитите на дивата с теменужени очи, чиято колекция би могла да се нареди рамо до рамо с колекцията на британското Кралско семейство, е и сетът на Bulgari със смарагди и диаманти, които Лиз прославя, носейки ги на Оскарите през 1967 година.
Вероятно и този комлект бижута е от Ричард Бъртън, който може би е знаел, че някога смарагдите са били любими подаръци, с които любовниците се дарявали един друг. На този камък се приписват значителни магични свойства, както и се смятало, че подобрява зрението и пази от змии. Защитата от змии била на базата на твърдение, че змията може да се загледа в този прекрасен зелен камък (смарагд) и да ослепее или да се разсее и това да спаси човека.

Колекцията от бижута на Елизабет Тейлър е продадена след смъртта й в аукционна къща на търг за 137 милиона долара (огромна сума за този период), като по този начин надминава търга от 1987 година , когато е продадена за 50 милиона колекцията от накити и гривни Уолис Симпсън. В колекцията на Уолис има и два тигъра, направени по поръчка на Картие. Световноизвестната гривна под формата на пантера от същия производител, която Уолис получава от съпруга си Едуард III, е продадена през 2010 година в Сотби за над 12 милиона долара, като слуховете са, че купувача е поп звездата Мадона. Носенето на диамант сред известните личности е голямо, като по-скоро е свързано с престиж и класа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар