понеделник, 10 октомври 2016 г.

Почистване на бижута

Почистване на бижута и гривни от естествени камъни
Ето как да освежим бижутата си - все пак сме им задължени за прелестта, с която ни даряват:

   Сребърните и златни верижки са потъмнели и замърсени. Ще ги почистим със стара мека четка за зъби и то много внимателно, за да не повредим плетеницата им или ги скъсаме. Ще ги почистим с топла сапунена вода с малко хлебна сода, ще ги изплакнем обилно и ще ги оставим върху мека хавлия да изсъхнат.

   Някои препоръчват измиването на сребърните предмети да стане с охладената вода, в която са сварени картофи. А има и друг начин за почистване на сребърната бижутерия и сребърни прибори: среброто се поставя в алуминиев съд и се залива с хладка смес от литър вода, супена лъжица хлебна сода и също толкова сол. Само след секунди предметите добиват блясък.

 Благородните скъпоценни и полускъпоценни камъни се почистват с мека четка, потопена в алкохол. Стъклените мъниста ще измием с вода и сапун и ще изсушим.

   Бъдете много внимателни с естествените перли, те живеят, остаряват, лесно се изхабяват. Най-добре да ги измием перлите с вода, ще ги изсушим върху меката кърпа и ще ги приберем отново в затворена кутийка с кадифена вътрешност. И няма да забравим всеки месец да ги освежаваме с капчица вода. Те са създадени и отраснали във вода, нуждаят се от нея.

   Слоновата кост също е често срещана в бижутерията като колиета и разкошни гривни, както и като художествени предмети у дома. След време забелязваме, че леко са пожълтели, това е доказателство, че наистина притежаваме нещо от скъпата и рядка слонова кост, а избелването е възможно. Първо ще ги измием с хладка вода и сапун. Изплакваме ги и ги поставяме в съд с 3-процентова кислородна вода (купува се от аптеката). Слоновата кост скоро ще се избели, тогава обилно ще я изплакнем и изсушим.

   Кехлибарените и седефени украшения - колиета, пръстени, обеци, ще изчистим най-лесно с хладка вода, в която ще натрошим тебешир или шивашка креда. Да не забравяме, че това са материали, които лесно се надраскват и повреждат, затова ще извършим почистването с мека
четка или с парче кадифе. След това ще ги облеем обилно с вода и изсушим.

   Ето че бижутата и гривните ни са готови за онези есенни и зимни вечери, когато ще вдигнем косите в красив кок, на гърдите ще блесне най-красивото колие, пръстенът ще сияе в тишината на концертната зала и ние ще получим в награда едно красиво изживяване.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар