четвъртък, 18 август 2016 г.

Инвестиция в злато: бижута, гривни, монети, опции

Бутик Ален Мак ви представя няколко добри начина да инвестирате в злато и сродните му продукти. Тези инвестиции са изгодни и най-вече сигурни, тъй като благородния метал е известен от край време и използван като разменна монета.


СПЕСТЯВАНИЯ НА ЗЛАТО

Основната идея е да се даде възможност на дребните инвеститори да натрупат златен резерв. При спестяванията на злато всеки месец се внася определена сума в специална сметка за закупуването му. Когато се натрупа определена сума, по правило инвеститорът получава кредит за закупуване на 1 грам злато. Ако през даден месец златото е по-евтино, тогава се отпуска по-голям кредит. Таксите за този вид услуги са различни при различните банки. При повечето институции тя е 5%. За много хора този вид инвестиция в крайна сметка се оказва много по-евтин, отколкото покупката на златни монети и кюлчета.


ЗЛАТНИ МОНЕТИ

Най-често човек получава срещу парите си злато под формата на южноафрикански монети, наречи крюгеранди.  Една трой унция злато (31, 1035 г) струва 556, 75 герм. марки (всички цени са от м. от април 1993г.). Това представлява само 4% повече от чистата стойност на златото в тази монета. Една от причините е за голямата надценка е, че много инвеститори смятат крюгеранда за политическа нестабилна валута и затова предпочитат да купуват златнте монети на другите страни. Някои съкровищници не смятат, че съдържанието на чисто злато в крюгеранда е достатъчно високо. Смята се, както и при американския "Златен орел" и английската "Британия", съдържанието на злато в Крюгенда представлява само 916 и 2/3 хилядни. Това означава че монетата се състои от 916 и 2/3 части злато и 83 и 1/3 части примеси като сребро или мед. Технически най-голямото съдържание в една монета може да бъде 999,9. От подобно фактически чисто злато са направени канадските монети "Кленов лист", австрйските "филхармонист" и австралийските ""самородно злато"("нъджет"). Колкото по-тежка е една монета толкова по-малко е съдържанието на чисто злато в нея, защото примесите тежат повече. Понякога стойността на златните монети е по-висока от стойността на съдържъщото се в тях злато. Това обикновено се отнася за монети, които не са в обръщение, т.е. сечени преди 1850 година. Тогава към стойността на златото се прибавя историческата му ценност. 


ЗЛАТНО КОНТО

Купувачът или продавачът на злато трябва да открие във своята банка сметка (конто) за търговия със благородни метали. Долната граница за откриване на подобна сметка около 1 кг или 30 трой унции. Някои банки приемат и, 0,5 кг или 15 трой унции. Според желанието на клиента сметката може да бъде в трой унции в канадски монети, (кленов лист) и т.н.


ЗЛАТНИ ОПЦИИ

Който притежава златни запаси, той може да продава опции за купуване на златото. Срещу заплащане на премия купувачът на опция получава правото да получи от продавача за даден срок определено количество злато по предварително уточнена цена. При този консервативен начин на търговия със злато могат да се направят големи спекулации, обикновено банките и брокерите бързат да предупредят за всички възможности, и за всички вид рискове при този вид сделка.

ЗЛАТНИ БИЖУТА

Златните бижута като парично средство са една илюзия, дори и гривните. Въпреки красотата и уникалността, гривните от злато са по-скоро украшения, отколкото инвестиция. С изключение на скъпите накити, бижута рядко се правят от чист метал. Ако предложите накит за продажба, бижутерът се изхитрява първо да го постави на везните и да определи цената въз основа на количеството злато, което съдържа. По този начин скъпата изработка на накита е вече напълно елиминирана от цената му. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар