неделя, 7 август 2016 г.

Лесно почистване на естествени камъни и домашни вещи

​Ако търсите лесен начин да почистите гривните си от естествени камъни, както и други скъпоценности, бижута, битови уреди, домашни вещи то бутик Ален Мак е събрал няколко лесни начина за почистването и поддържането им в блестящ вид. Ето и списък със съветите за полиране и почистване на бижута и други вещи от дома ни:

Тюркоазът, гривните от Тюркоаз, опалът, гривните с Опал се полират с мека кърпа, а обковът им със суха и мека четка. Същото правило важи и за сапфира, диаманта, рубина, но преди полирането се почистват внимателно с четка с естествен ​косъм и сапунена вода (тоалетен сапун).

Огърлици от перли, както и гривни от тях се изтриват често с мека кърпа, напоена със сапунена вода. Пръстен, в който е вградена перла, се натопява за няколко минути в такава вода. За да не се матира повърхността, се натриват внимателно с памуче, напоено с няколко капки зехтин. Така всяка перла става блестяща!

Бижута от злато и сребро запалват блясъка си, като измиват с вода и паста за зъби или прах за почистване на зъби.

Приборите за хранене от сребро или с посребрена повърхност се запазват лъскави, ако се държат увити в мека хартия или в парчетрикотажен плат. На открито потъмняват от кислорода на въздуха. Забравен съвет: При приборите се поставят 1-2 медно монети. Така се предотвртява потъмняването им.

Съдовете от мед са красиви само ако запазват блясъка си. Почистват се много лесно, като се измиват със сок от кисело зеле, предварително сварен и горещ. След това съдовете се изплакват със студена вода и се полират с парче кожа.

Абажурите на настолните лампи, изработени от коприна, друг вид тъкан или от картон, не бива да се почистват със вода и течен сапун, защото може да се появят петна - прахът се попива от тъканите. Почистват се само като се изчеткват внимателно с четка или с прахосмукачка. При абажури с плисирани гънки и от коприна се използва само почистване с мека четка.

Мебелите от гладка кожа са по-красиви, когато потъмнеят естествена патина. Избърсват се от време на време с влажна кърпа, за да се премахне прахът. Велурът се почиства с прахосмукачка, а лекото зацапване - с хладка вода и течен сапун, но кърпата се изтисква добре. Местата се избърсват веднага с памучна кърпа. Петната или протритите места по мебелите се изчеткват с груба четка.

Чаши от кристал се измиват чудесно, като се натоплят в топла вода, смесена с малко оцет, а след това се избършат с ленена кърпа.

Позлатените рамки стават матови от праха и светлината. За да възстановят златната си повърхност, се натриват със срязана на две глава лук. Щом повърхността на лука потъмнее, се отрязва част от нея. Почистването продължава така, докато рамката се изчисти.

Повърхности на маси от дърво се почистват от кръгове, остаали от чаши с вино или чай. Ако течността е попила в дървото и петното не се почиства след избърсване с мокра кърпа, помага само след допълнително изстръгвне - шлайфане с ренде. Но за такива случаи по-добре да се потърси съвет от специалист, тъй като не винаги е известно как е обработено дървото на масата.

Мебели от акрилни плоскости се избърсват с мека влажна кожа за чистене на прозорци. По-солидно почистване или замърсяване се прави, като във водата, с която се мокри кожата, се капнат няколко капки препарат за миене на прозорци. След това се избърсват с кърпа и чиста вода.

Килими, чиято повърхност е замърсена, но без петна, се освежават, като в хладка вода се сипе малко оцет. Трият се с мека гъба и тази смес, обратно на "хава" на килима.

Кадифето се изчиства от прах, като се трие и изчетква с мека четка и готварска сол.

Мебели от сплетени пръчки или ракита се напръскват периодично с пулверизатор с вода, за да се овлажнят и да не се чупят. Измиват се с топла вода, смесена със сол, или се избърсват редовно с влажна кърпа.

Драскотини по стъклени повърхности се натриват с паста за зъби (по-голямо количество) и след това се полират с мека кърпа. Подобни драскотини върху полираното дърво на мебелите се натриват със смес от олио и оцет (1:1). Драскотините се натриват няколко пъти, след което се избърсват с мека кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар